VÄLKOMMEN VÅREN

Jag minns att jag stod utanför mitt hus och rökte en cigg. Jag hade fått julledigt och väntade på att min vän Calle skulle anlända till stan. Jag tittade mig omkring och lät mig själv tycka om all snö och tanken på att julen faktiskt är ganska mysig. Men just i det ögonblicket önskade jag mest av allt att det var vår. Den känslan är obeskrivlig och kändes väldigt , väldigt avlägsen just då. Idag vaknade jag och rös nästan av tanken att det snart är maj. Våren och sommaren är för speciell när man bor här i Umeå. Det är något man längtar efter hela året. Så jag reser aldrig bort under sommaren. Aldrig från Sverige i alla fall. Jag finner inte ett bra argument för att göra det. Jag går ju omkring i värsta dvalan under hösten och vintern och bara väntar på att livet ska bli bättre. Till slut blir det ju det. Så därför byter jag inte bort min vår och sommar mot någonting alls. Nu har jag vårkänslor. Visserligen regnar det ute. Men vaddå? Jag blev fan glad av det idag. Regn hör sommaren till. Plus att den sista snön behöver få sig en hjälpande hand att dra härifrån på ett , förhoppningsvis , långt tag. På torsdag är det Valborg. Vädret ser ut att bli fint också. Kan det bli bättre? Ja , det kan det. Fattigdom kan utplånas , världsfred kan bli ett faktum och dom mest förälskade du ser kan hålla ihop för evigt. Men så fungerar det inte och kommer aldrig att göra. Härmed inför jag sommar året om! Nu förändrar vi världen. Du och jag.

Hej då  

Utkast: Jag trodde ...

Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra när tjejen intill mig sa att hon inte ville följa med killen i rutigt. Hon protesterade.  Jag satt , bokstavligt , vid kassan inne på Statoil-macken som ligger typ 300 meter från min bostad när jag hörde det. Killen pratade högt om att han satte 2,0 på högskoleprovet och att han gillar att jaga. Hon ifrågasatte jagandet. Det gjorde inte han. Han bor i Stockholm och gillar att skjuta djur. Typ Älg. Om det finns. Annars andra kreaturer. Allt utom hund och katt - för det är husdjur. Han jagar alltså  "bara för sakens skull" och inte för " behövandets" - som många andra. Jag nämnde detta. Han tittade på mig som om jag vore tappad bakom flötet och undrade om jag någonsin känt känslan av att sikta mot ett djur och trycka av. Jag svarade inte. Han hån-log mot sin polare och tittade tillbaka på mig. Jag mötte inte hans blick. Efter det var vi inte "statoil-kompisar" längre. Jag pratade lite med tjejen, som inte ville hänga med honom, och förstod att vett inte bara handlar om vett,  utan också om en mänsklig etikett - vart du än bor.
Det var min fredag.

Lev


// Uken

ETT SVAR

Jag skrev igår om min ansökan som lärare på en skola. Jag kollade just min mail och hade fått svar. Så här stod det :



Hej Ulrik!

Att läsa din ansökan är som att läsa en ansökan från Jesus. Du verkar så sjukt smart och rolig. Ungefär som Ben Stiller i Zoolander. Jag blir knäsvag när du skriver att du inte är en idiot. Jag skiljer mig från mängden och "går igång" på sådana. Att döma av din ansökan så verkar du vara en våghals. Typ att du skulle kunna säga till på skarpen då det behövs eller hoppa fallskärm. Du låter helt klart kung! Mer kung än min man till och med. Han skrev 2,0 på högskoleprovet , är underklädesmodell för CK och har varit gift och trogen mot mig i snart 20 år. Men det skiter du i , för du är kung. Vi behöver någon som dig. Någon som är den perfekta förebilden och säkert är skit läcker utan kläder. Och ja , jag har legat sömnlös de senaste nätterna och bitit på naglarna. Naglarna tog nyligen slut så nu har jag våran bondkatt Findus i munnen istället. Jag hoppas du blev smartare av Sex And The City avsnittet för vi vill verkligen att du börjar här. Min systerdotter Emilia tittar på samma serie , men hon är tyvärr lätt utvecklingsstörd så det ser ju inte ljust ut. Nåväl , vi är förväntansfulla inför ditt beslut och har gjort ett altare av dig i personalrummet. Ta hand om dig och  vi hoppas verkligen på din expertis!

MVH

Marianne Höglund

ps. hemskt trist att vara kompis med dig=)

EN ANSÖKAN

Barn gillar mig , och jag gillar barn. Såklart menar jag inte på ett äckligt sätt , såvida du inte tycker att high-fiva med dem är ett tydligt tecken på att man vill ligga med dom så är jag ju "busted". Men då skulle du också vara dum i huvudet och skulle bli tvångsplacerad på "Jag är dum i huvet-ön" (mer om den sen). Skämt och sido. Härom månaden stötte jag ihop med ett gäng lärare som tyckte att jag var kung. Jag berättade om min period som lärare. Jag jobbade som musiklärare på Hedlunda och Östermalmsskolan för många år sedan. Lärarna tyckte att jag skulle komma och hälsa på i deras skola då dom saknade bl.a musiklärare. Sagt och gjort. Väl där träffade jag även rektorn. Hon hette Marianne. Marianne tyckte också att jag var kung. Detta tyckte även hela skolan. Till och med vaktmästaren. Marianne blev hel-sugen och , i princip , bad mig att ansöka om tjänsten. För fan! , tyckte jag och begav mig hemmåt. Min ansökan såg ut så här :

Hej!

Mitt namn är Ulrik Bjuhr. Jag är 26 år och arbetar för tillfället som målare. Jag är även musiker men kan för stunden inte livnära mig på det som yrke. Då skulle jag vara tvungen att sälja min själ till Bert Karlsson. Och du vet lika bra som jag att han bara skulle äta upp den. Nåja. Som du vet var jag i kontakt med Peter Åström som jobbar som Gymnastiklärare. Peter och hans kollega , Marit Hansson , bestämde en besökstid för mig på skolan. Detta mest för att jag skulle förstå hur situationen såg ut och ifall det var något jag skulle kunna tänka mig att arbeta med. Jag var mållös. Jag älskar att arbeta med människor. Så säger alla i sina ansökningar , även idioterna som ansöker som städare i London och behöver pengarna för att kunna kröka , och jag tänker inte vara annorlunda. Skillnaden är att jag inte är en idiot och skulle heller inte vara särskillt sugen på att varken städa eller bo i London och kröka. Jag har jobbat som lärare på Hedluna och Östermalmsskolan. Jag undervisade i musik. Som du ser har jag skickat med mitt CV med mina omdömen. Där står det ju tydligt att alla på Hedlunda och Östermalm tyckte att jag var kung. Så , med andra ord så blir du jätte glad ifall jag tar tjänsten och givetvis jätte ledsen om jag inte gör det. Jag ska tänka på saken och hoppas att du inte ligger sömnlös de närmaste nätterna. Jag kommer inte ligga sömnlös, för jag har ett jobb vilket fall som helst.
Då får DU tacka för min ansökan och dina förhoppningar är nu skyhöga. Jag ska kika ett avsnitt av Sex And The City och se om jag blir smartare. Blir jag det är det klappat och klart! Vi ses!

MVH

Ulrik Bjuhr
 

RSS 2.0